Header Bouwunie Bouwsoft

Visma Bouwsoft en Bouwunie: a match made in heaven

Hoe is het gesteld met de bouwsector en wat heeft de toekomst in petto? Niemand is beter op de hoogte dan Bouwunie, het platform voor kmo’s en zelfstandige ondernemers uit de bouwsector. Bouwunie verdedigt de belangen van hun ruim 8.000 leden en deelt kennis en ervaring tijdens opleidingen en netwerkevenementen. We hebben geen glazen bol, maar een gesprek tussen Jo Kusseneers van Bouwunie en Gianni Boone van Visma Bouwsoft biedt al heel wat waardevolle inzichten.

Goed en slecht nieuws

Je merkt het als particulier, als vakman, als ondernemer: het zijn uitdagende tijden. Ook de bouwsector voelt de druk. “Onze sector staat er goed en slecht voor”, vat Jo Kusseneers van Bouwunie het samen. “Onze mensen vallen zeker nog niet zonder werk. Sommige klanten doen net volop investeringen door de energiecrisis. Anderen schuiven opdrachten op de lange baan. Ook de stijgende grondstofprijzen en dalende instroom zijn reden tot ongerustheid.”

Jo Bouwunie voorwoord

Digitalisering in de bouw
Volgens de digitale bevraging van Bouwunie gaat het met de digitalisering in de bouwsector de goede richting uit. “Mensen doen al veel digitaal: van kostprijsberekening tot facturatie”, weet Jo.

“Het aantal personen dat digitaal werkt, stijgt bovendien elk jaar. Dat komt doordat we steeds meer waarde hechten aan een gezonde work-lifebalance. Door bedrijfsprocessen te digitaliseren, werk je efficiënter en hou je meer tijd over"
- Jo Kusseneers / Bouwunie.

Waarom een geïntegreerd systeem?
Uit de bevraging van Bouwunie blijkt dat nog maar de helft van de bouwprofessionals met een geïntegreerd softwareprogramma werkt. Zo’n geïntegreerd systeem maakt het leven van een bouwprofessional nochtans een stuk gemakkelijker. Alle relevante informatie van je bouwbedrijf vind je er op 1 plaats. “Neem nu de huidige prijsschommelingen”, pikt Gianni Boone in.

“Door de koppeling met leveranciers zijn de prijslijsten automatisch up-to-date in het systeem.” Gianni Boone / Visma Bouwsoft

Gianni Boone BouwunieOplossing voor courante problemen?
De digitale enquête van Bouwunie bracht ook de vaakst voorkomende administratieve problemen aan het licht: tijdstekort, het opvolgen van prijsstijgingen, administratie moeten doen in het weekend, gegevens die verloren gaan, alles manueel ingeven, … Net die zaken waarvoor Visma Bouwsoft met hun softwarepakket een oplossing biedt. “Bouwsoft zit al 25 jaar in de sector en durft resoluut te kiezen voor de bouwsector als niche. Dat is zonder twijfel de grootste troef”, vindt Jo.

Het belang van een partnership
Visma Bouwsoft en Bouwunie bundelen de krachten voor duidelijke, gedeelde doelstellingen: de vinger aan de pols houden, bouwprofessionals ondersteunen en de sector vooruithelpen. “Verandert er iets in de wetgeving, zijn we via Bouwunie snel op de hoogte”, geeft Gianni als voorbeeld. Bouwunie profiteert op hun beurt van de korte lijn met de softwareontwikkelaar.

Jo: “Mensen die bij ons aankloppen met problemen tonen we software als oplossingsgerichte tool.” Bouwunie-leden krijgen bovendien 15 % korting op de set-up van Visma Bouwsoft.

De toekomst is mobiel
Naast computersoftware worden mobiele apps steeds belangrijker. De smartphone geldt voor zaakvoerders, werfleiders of ploegbazen als een echt werkinstrument. Communicatie, bestellingen, metingen, tijdsregistratie, meerwerken noteren, het weerbericht checken, … Via mobiele toepassingen gebeurt het vlotjes vanop de werf. “Die functionaliteiten zitten ook vervat in de Visma Bouwsoft-app. De vraag daarnaar zal enkel stijgen”, voorspelt Gianni.

adobestock_321172861

Bespaar tijd, werk en geld
Digitalisering gaat al razendsnel en zal enkel nog versnellen. Het is de boodschap om als bedrijf mee te evolueren, zodat je optimaal functioneert en concurreert. Zowel Visma Bouwsoft als Bouwunie staan klaar voor vakmannen met raad en daad. “Door te werken aan digitalisering word je op lange termijn een pak efficiënter. Een pintje drinken met de collega’s of een avondje met het gezin: het enige wat je dan nog rest is om te bepalen wat je met je vrijgekomen tijd wil doen”, besluit Gianni.