header-blog-voorbeeldfactuur

Voorbeeldfacturen en verplichte vermeldingen voor jouw bouwonderneming | Bouwsoft

Een van de belangrijkste onderdelen van je bouwbedrijf is facturen maken en die tijdig uitsturen. Een klus die voor velen gelijkstaat aan administratieve rompslomp. Wat moet er allemaal op de factuur staan en hoe ziet een voorbeeldfactuur eruit? We lijsten de must-do’s even op. Tipje van de sluier: met all-in-one bouwsoftware op maat van jouw noden maak je het jezelf alvast een stuk eenvoudiger.

 

Wat moet verplicht op een factuur staan?

Bij het maken van een factuur moet je op enkele zaken letten. Sommige informatie is wettelijk verplicht, andere verschaft meer duidelijkheid. Volgende vermeldingen gelden voor elk type factuur en moeten dus steeds voorkomen:

 • het woord ‘factuur
 • de factuurdatum
 • de datum van prestaties (bij diensten) of levering (bij goederen), wanneer dit verschilt van de factuurdatum
 • een uniek factuurnummer
 • de naam en het adres van je bedrijf
 • de naam en het adres van de ontvanger
 • het bankrekeningnummer van je bedrijf
 • het btw- of ondernemingsnummer van je bedrijf
 • een voldoende gedetailleerde beschrijving van de geleverde diensten en/of goederen, inclusief de hoeveelheid
 • de eenheidsprijs en eventuele korting
 • het bedrag zonder btw, het btw-tarief en -bedrag, het totaal te betalen bedrag - wanneer verschillende btw-tarieven van toepassing zijn, moeten deze bedragen uitgesplitst worden
 • de betalingsvoorwaarden

 

Worden voor eenzelfde dienst meerdere facturen opgemaakt, dan bevat elke factuur idealiter een verwijzing naar de voorgaande. Hoewel je niet verplicht bent je algemene voorwaarden op de factuur te vermelden, is dit toch aangewezen. Bijvoorbeeld, op de achterzijde.

 

Specifieke vermelding bij factuuropmaak

In bepaalde situaties moet je bijkomend een aantal specifieke vermeldingen toevoegen aan de opmaak van je factuur voor je bouwbedrijf.

 • Is de btw verschuldigd door de medecontractant, vermeld dan ‘btw verlegd’.
 • In het geval van self-billing vermeld je ‘factuur uitgereikt door afnemer’.
 • Is de handeling vrijgesteld van btw, dan moet ‘vrijgesteld van btw op grond van artikel …’ op de factuur staan. Inclusief een gedetailleerde omschrijving van de wettelijke grondslag voor de vrijstelling.

 

Hoe ziet een voorbeeldfactuur eruit?

 

Nu je weet wat er op de factuur moet staan, vraag je je misschien af hoe een voorbeeldfactuur voor jouw bouwbedrijf eruitziet. Hieronder vind je een voorbeeld van een factuur, gemaakt in Bouwsoft. Deze voorbeeldfactuur bevat alle verplichte vermeldingen.

Voorbeeldfactuur

 

Eenvoudig en correct facturen maken

Wist je dat er een administratieve boete staat op het weglaten van een verplichte vermelding op je factuur? Ook het vermelden van onjuiste gegevens, kan tot een boete leiden. Waarom zou je dat risico lopen als het ook eenvoudig kan? De all-in-one administratiesoftware van Bouwsoft vergemakkelijkt de opmaak van facturen aanzienlijk. Geen onnodige kopzorgen en zware administratieve processen voor het maken van een correcte factuur.

De configurator assistent van Bouwsoft laat je toe eenvoudig de lay-out op te maken voor al je offertes en facturen. Zo heb je steeds de juiste informatie op de juiste plaats, inclusief logo’s.

Configurator Bouwsoft

 

Tips om sneller betaald te worden

Niets zo vervelend als laattijdige betalingen. Door het toevoegen van een QR-code op jouw factuur kan de klant sneller betalen. En ja, ook dit is mogelijk in Bouwsoft. Meer nog. Als je gebruik maakt van een gestructureerde mededeling krijg je in Bouwsoft dagelijks een up-to-date overzicht van de nog openstaande facturen.

 

E-invoicing met Bouwsoft


Sinds 1 maart 2024 is elektronisch factureren verplicht voor nieuwe overheidsopdrachten boven € 3.000 excl. btw. Ook dat is een kolfje naar de hand van Bouwsoft. Ons handige ERP-systeem vereenvoudigt en automatiseert je elektronische facturatie. Zo win jij aan tijd en verlaag je de kans op fouten. Hoe? Met onze e-invoicing-module verzend en ontvang je moeiteloos facturen via Peppol.

 

 Wil jij ook correcte facturen maken, zodat je klanten duidelijk weten waar ze voor betalen? Vertrouw op Bouwsoft en optimaliseer je administratie.  Vraag een gratis demo aan