Een van de belangrijkste onderdelen van je bouwbedrijf is facturen maken en die tijdig uitsturen. Een klus die voor velen gelijkstaat aan administratieve rompslomp. Wat moet er allemaal op de factuur staan en hoe ziet een voorbeeldfactuur eruit? We lijsten de must-do’s even op. Tipje van de sluier: met all-in-one bouwsoftware op maat van jouw noden maak je het jezelf alvast een stuk eenvoudiger.
Bij het maken van een factuur moet je op enkele zaken letten. Sommige informatie is wettelijk verplicht, andere verschaft meer duidelijkheid. Volgende vermeldingen gelden voor elk type factuur en moeten dus steeds voorkomen:
Worden voor eenzelfde dienst meerdere facturen opgemaakt, dan bevat elke factuur idealiter een verwijzing naar de voorgaande. Hoewel je niet verplicht bent je algemene voorwaarden op de factuur te vermelden, is dit toch aangewezen. Bijvoorbeeld op de achterzijde.
In bepaalde situaties moet je bijkomend een aantal specifieke vermeldingen toevoegen aan de opmaak van je factuur voor je bouwbedrijf.
Nu je weet wat er op de factuur moet staan, vraag je je misschien af hoe een voorbeeldfactuur voor jouw bouwbedrijf eruitziet. Hieronder vind je een voorbeeld van een factuur, gemaakt in Bouwsoft. Deze voorbeeldfactuur bevat alle verplichte vermeldingen.
Wist je dat er een administratieve boete staat op het weglaten van een verplichte vermelding op je factuur? Ook het vermelden van onjuiste gegevens, kan tot een boete leiden. Waarom zou je dat risico lopen als het ook eenvoudig kan? De all-in-one administratiesoftware van Bouwsoft vergemakkelijkt de opmaak van facturen aanzienlijk. Geen onnodige kopzorgen en zware administratieve processen voor het maken van een correcte factuur.
De configurator assistent van Bouwsoft laat je toe eenvoudig de lay-out op te maken voor al je offertes en facturen. Zo heb je steeds de juiste informatie op de juiste plaats, inclusief logo’s.
Niets zo vervelend als laattijdige betalingen. Door het toevoegen van een QR-code op jouw factuur kan de klant sneller betalen. En ja, ook dit is mogelijk in Bouwsoft. Meer nog. Als je gebruik maakt van een gestructureerde mededeling krijg je in Bouwsoft dagelijks een up-to-date overzicht van de nog openstaande facturen.
Sinds 1 maart 2024 is elektronisch factureren verplicht voor nieuwe overheidsopdrachten boven € 3.000 excl. btw. Ook dat is een kolfje naar de hand van Bouwsoft. Ons handige ERP-systeem vereenvoudigt en automatiseert je elektronische facturatie. Zo win jij aan tijd en verlaag je de kans op fouten. Hoe? Met onze e-invoicing-module verzend en ontvang je moeiteloos facturen via Peppol.