Header Blog Hubspot (3)

Hoe Visma Bouwsoft digitale vakvrouw An Warrens vooruithelpt

DSC_9336Van een eerste job bij het leger, via het bank- en verzekeringswezen, tot onderneemster in de bouwsector. Samen met haar man leidt An Warrens bouw- en renovatiebedrijf KDS. Sinds 2011 groeide het bedrijf van een tweemanszaak tot een team van 25 mannen en vrouwen. In 2021 werd An verkozen tot Bouwvrouw van het Jaar. Tot op vandaag neemt de die rol als ambassadrice voor haar vak graag op.

De cijfers zijn sprekend. Een derde van de bedienden in de bouwsector is vrouw en slechts 1 % van de arbeiders is vrouw. Vandaag is 6,3 % van alle bouwzelfstandigen in Vlaanderen een vrouw. Met een stijging van 2,2 % tegenover vorig jaar komt dat op 5.216 bouwonderneemsters. Er is dus wel een toename van vrouwelijke zelfstandigen in de sector, maar het gaat traag. Op beurzen zie je ook vooral mannen, de vrouw helpt achter de schermen mee. “Ze zeggen wel eens: achter elke sterke man staat een sterke vrouw. Dat is bij KDS het geval, en vice versa”, zegt zaakvoerder An Warrens.

De juiste vrouw op de juiste plaats

Ann Warrens - KDS - Visma Bouwsoft“Via mijn man kwam ik voor het eerst in aanraking met de bouwsector”, vertelt An. “In 2011 richtte hij zijn eigen bedrijf op en ik sprong bij in de administratie en facturatie. Enkele jaren later stapte ik volledig in het bedrijf.” Als An spreekt, straalt de passie van haar gezicht. Ze voelt zich duidelijk thuis in de bouwsector. “Ik ben van nature erg open en enthousiast en geniet van de creativiteit in de bouw. Projecten binnenhalen, oplossingen bedenken en relaties smeden met onze klanten en het team, dat geeft me energie.”

Kracht van communicatie

In het team van KDS werken nog 2 dames die de bouwmicrobe helemaal te pakken hebben in de hr en boekhouding. “Als vrouw in de bouw moet je sterk in je schoenen staan. Maar eigenlijk is dat overal zo, het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Het belangrijkste is affiniteit voor de stiel en goesting om bij te leren. Je wil samen aan een project werken: ook al vervaardig je het niet zelf met je handen, je bent een stukje van het proces. Door verbindend te communiceren haal je het beste uit anderen naar boven en daar hebben we als vrouw soms een streepje voor. Al droom ik er ook van om ooit een arbeidster in dienst te kunnen nemen.”

Alles is organisatie

Vroeger – en vandaag nog steeds bij sommigen– leefde zeer sterk het idee dat je als vrouw moet kiezen tussen een carrière en je gezin. Daarom zijn er nog steeds minder vrouwelijke ondernemers, zeker in de bouwsector. An ondervond aan den lijve dat het anders kan. “Ik heb zelf 2 kinderen en combineerde de opvoeding met het uitbouwen van ons bedrijf. Alles begint bij goede organisatie: je bedrijf runnen en je huishouden runnen. Door Visma Bouwsoft werken we efficiënter, waardoor tijd overblijft om te spenderen met mijn gezin.”

DSC_9355Tijdswinst door softwarepakket

Sinds 2015 werkt KDS met Visma Bouwsoft. Vanaf de opmaak van de offerte over facturen uitsturen tot de nacalculatie. “Lopende projecten, meerwerken, openstaande bedragen, … alles zie je in 1 oogopslag”, zegt An. “De grote troef is hoe Visma Bouwsoft meegroeit met je bedrijf. Extra functionaliteiten of integraties in gebruik nemen, het gebeurt in enkele klikken. Nieuwe medewerkers vinden steeds snel hun weg via de deskundige opleidingen van Visma Bouwsoft. Het is ook een erg intuïtief en gebruiksvriendelijk programma, waar je zeer veel mee kan doen.”

Vooruit met digitalisering

Voor An is het geïntegreerde softwarepakket Visma Bouwsoft intussen onmisbaar. “Ik kan iedereen aanraden om met digitalisering aan de slag te gaan. Eerst investeer je wat tijd om je prijzen in te voeren en het systeem in te stellen op maat van je bedrijf, maar die win je snel dubbel en dik terug door vlotter te werken. Digitaliseren betekent ook levenslang leren. Daarvoor reken ik op Visma Bouwsoft en op partnerships, zoals met Bouwunie of Embuild. Visma Bouwsoft is een ruggensteun, waar ik als sterke vakvrouw veel aan heb.”